articol rezumat, tradus si adaptat de pe Wikipedia

Arterita Takayasu reprezinta un tip rar de vasculita care determina inflamarea si stenozarea aortei si a ramurilor sale, denumita si sindromul arcului aortic.

In 1908 oftalmologul Mikito Takayasu a raportat modificari ale vaselor globului ocular la o femeie japoneza de 21 de ani.

Arterita Takayasu este o boala rara, inflamatorie ,care afecteaza in procentaj crescut femeile intre 20 si 30 de ani. Mai este numita si boala fara puls deoarece pulsul periferic poate fi greu detectabil datorita distructiei peretilor arteriali.

Boala se caracterizeaza prin numeroase simptome ale ischemiei cronice datorate formarii de trombusi si stenozarii aortei, cum ar fi: cecitate, cataracta, hemoragie retiniana, absenta pulsului periferic, regurgitare aortica si insuficienta cardiaca congestiva prin dilatare a aortei ascendente. Progresia bolii determina leziuni ale peretelui arterial ducind in final la anevrisme disecante.

Etiologia acestei afectiuni este necunoscuta. Pacientii sunt mai ales femei asiatice si din tarile latino-americane.

Evolutia bolii este variabila si pot apare remisiuni spontane. Datele statistice arata o mortalitate pina la 75%. Combinarea corticoterapiei pentru semnele si simptomele acute si o abordare agresiva, chirurgicala si angioplastica a vaselor stenozate a imbunatatit supravietuirea si a scazut mortalitatea.

Patogenie

Boala afecteaza arterele mari si mijlocii, cu predilectie aorta si ramurile sale. Implicarea ramurilor aortice este mai insemnata la emergenta decit distal. Histologic este prezenta o panarterita cu infiltrat cu celule mononucleare si ocazional celule gigante.Exista o proliferare intima marcata si fibroza, cicatrizarea si vascularizatia mediei si fragmentarea si degenerarea laminei elastice. Astfel se produce ingustarea lumenului, cu sau fara fibroza.

Mai multe informatii pe Wikipedia.com