Artrita reactiva se defineste ca fiind artrita care apare la 1-4 saptamani dupa o infectie enterala sau urogenitala, mai ales la persoanele cu HLA B27.
Artrita reactiva are 2 aspecte particulare:
- se deosebeste de artritele infectioase deoarece in cazul artritei reactive nu s-a obtinut cultura de bacterii viabile din articulatie
- exista si artrite reactive care nu pot fi clasificate ca spondiloartropatie seronegativa pentru ca au alta poarta de intrare si nu sunt asociate cu HLA B27: artrita din reumatismul articular acut (artrita reactiva infectiei cu streptococ).
In prezent sunt considerate artrite reactive doar artritele care pot fi clasificate ca spondiloartropatii seronegative.
Debutul acestei afectiuni este in jurul varstei de 20-40 de ani cu o incidenta de aproximativ 30-40/100000, fara particularitati legate de rasa si sex.
SimptomeSusFactorul care declanseaza artrita reactiva este infectia enterala exprimata prin diaree sau infectia urogenitala cum ar fi, uretrita, prostatita, epididimita, vaginita, cervicita si care sunt exprimate prin scurgere mucopurulenta, disurie.
Dupa aproximativ 1-4 saptamani de la debut pot aparea manifestari sistemice, articulare si extraarticulare.
Manifestarile sistemice constau in stare generala alterata, fatigabilitate, scadere in greutate, anorexie, febra pana la 39 de grade.
Manifestarile articulare sunt:
- artrita periferica, aceasta putand fi monoarticulara sau oligoarticulara asimetrica si afecteaza articulatiile mari ale membrelor inferioare (genunchi, glezna) are caracter acut, migrator fiind insotita de semnele de inflamatie. Artrita periferica poate avea si caracter cronic, insa mult mai rar si afecteaza articulatiile mici sau cele de la nivelul membrelor superioare
- artrita axiala: sacroileita (exprimata prin durere la nivelul feselor) insotita de spondilita (dorsalgie cu caracter inflamator)
- entezita: talalgie (tendinita ahiliana) durere toracica (inflamatia insertiei muschilor intercostali pe coaste), durere la nivelul crestelor iliace
- dactilita: tumefierea unui deget (sinovita, periostita)
- hipertrofia musculara la cvadriceps si apare rapid in artrita genunchiului.
Manifestarile extraarticulare pot fi cutaneomucoase (keratoderma blenorrhagicum – manifestata prin vezicule clare pe fond eritematos cu localizare la nivelul palmelor si plantelor). O alta manifestare este balanita circinata (ulceratie superficiala, margine neregulata, nedureroasa cu localizare pe gland sau canalul balanopreputial). De asemenea pot aparea ulceratii nedureroase la nivelul tractului digestiv (cavitatea bucala). In artrita reactiva poate fi prezenta uretrita sterila, prin mecanism imun.
In artritele determinate de Yersinia poate aparea eritemul nodos.
Alte modificari extraarticulare sunt cele unghiale (modificari de culoare, hiperkeratoza, onicoliza asemanatoare cu cele din psoriazis), oculare (conjunctivita si uveita anterioara). Conjunctivita poate preceda afectarea articulara, intalnindu-se in doua treimi din cazuri, este precoce, bilaterala, recurenta. Uveita anterioara, spre deosebire de conjunctivita este frecvent unilaterala, avand un risc crescut de cronicizare.
Manifestarile cardiace apar la mai putin de 10% fiind conseciinta inflamatiei radacinii aortei determinand insuficienta aortica, tulburari de conducere atrioventriculare.
De asemenea pot fi intalnite si manifestari renale ca de exemplu glomerulonefrita mezangiala cu depozite Ig A, amiloidoza.
Manifestarile neurologice asociate artritei reactive pot fi neuropatie periferica, mielita transversa, encefalita.
Mai multe informatii pe Wikipedia.com