articol rezumat, tradus si adaptat de pe WikipediaArtrita reumatoida este o boala relativ frecventa ce afecteaza articulatiile.

In aceasta afectiune se inflameaza membrana sinoviala ce delimiteaza articulatiile (in articulatii exista niste formatiuni de tesut moale cu rol in stabilitatea si mobilitatea articulara).

In timp, consecutiv aceastei inflamatii (sinovita) se produce distrugerea articulatiei, producand disfunctie articulara (articulatia nu mai functioneaza normal). Boala afecteaza de obicei femeile cu varsta cuprinsa intre 40-60 de ani.

Exista multe forme de artrita. Artrita reumatoida se caracterizeaza prin afectarea sinovialei (partilor moi) ale articulatiei.

Exista si o forma de artrita ce afecteaza copii (artrita reumatoida juvenila). O alta forma de artrita, numita osteoartrita, se caracterizeaza printr-o alta simptomatologie si necesita un alt tratament.

Simptome
Un simptom precoce este cel de durere articulara, dar nu este caracteristic acestei afectiuni, caci el poate apare in multe alte afectiuni. In artrita reumatoida simptomele se dezvolta, in mod frecvent, pe o perioada de cateva saptamani sau luni. Oboseala si anchiloza sunt de asemenea simptome ce apar precoce in artrita reumatoida. Frecvent pacientul scade in greutate si are stari de subfebrilitate (temperaturi cuprinse intre 37 si 37,9 grade celsius).

Simptomatologia articulara din artrita reumatoida consta in:

  • articulatii dureroase, umflate, sensibile, intepenite; se remarca o afectare simetrica a articulatiilor (adica ambele articulatii din partea dreapta si cea stanga a corpului), mai ales la nivelul mainilor, incheieturilor mainii, coatelor, a picioarelor (laba piciorului),
    genunchilor si a gatului
  • redoare articulara matinala (nu poate misca articulatia); redoarea poate sa apara dupa perioade mai indelungate de somn sau imobilitate si dureaza cel putin 60 de minute, uneori chiar cateva ore
  • noduli; pot sa fie de diferite dimensiuni, cat o boaba de mazare sau mai mari, uneori cat o minge de tenis; acesti noduli apar la aproape 1/3 din bolnavi; acesti noduli apar in regiunile periarticulare, supuse presiunii (ex: coate, genunchi, coloana vertebrala, picioare, etc.).

Artrita reumatoida poate afecta mainile, picioarele, gleznele, coloana vertebrala sau gatul. De obicei afecteaza simetric articulatiile corpului si mai mult de trei seturi de articulatii deodata.

Aditional simptomatologiei articulare descrise mai sus, boala mai poate avea si efecte sistemice (in restul corpului), precum:

  • oboseala
  • lipsa poftei de mancare
  • scaderea in greutate
  • subfebrilitati
  • parestezii la nivelul mainilor (amorteala si furnicaturi)

Simptomatologia intalnita in artrita reumatoida nu este specifica bolii, ea regasindu-se si in alte afectiuni.

Mai multe informatii pe Wikipedia.com