articol rezumat, tradus si adaptat de pe WikipediaLupusul (Lupus eritematos sistemic sau LES) este o boala cronica ce se manifesta prin inflamatie, durere si leziuni ale tesuturilor din intregul organism. Boala inflamatorie de origine autoimuna ce nu poate fi prevenita, in care sistemul imunitar al persoanei respective isi ataca propriile tesuturi, lupusul afecteaza un mare numar de organe, in principal fata si scalpul.

Lupusul poate aparea totodata in zone precum nasul, fata dorsala a antebratelor, maini, degetele de la mana sau picioare si mai putin frecvent pe trunchi.

Se cunosc cinci tipuri de lupus eritematos: sistemic, subacut discoid, discoid/cutanat, indus medicamentos, sistemic si neonatal, cel sistemic fiind considerat cel mai sever si totodata cel mai des intalnit.
Majoritatea bolnavilor cu lupus duc o viata normala sau cat mai apropiata de normal. Acest lucru depinde de severitatea bolii, daca si cat de afectate sunt organele vitale.

Simptome severe

Cele mai frecvente simptome ale lupusului sunt:
Probleme ale pielii (ras cutanat) pe langa rasul in fluture, care cuprinde pometii si baza nasului. Alte forme comune ale manifestarilor cutanate ale lupusului sunt ulceratiile pielii si petesiile (pete rosii) la nivelul bratelor, mainilor, fetei, gatului sau spatelui, ulceratii la nivelul gurii sau al buzelor, ras rosu-violaceu, cu aspect solzos, localizat pe fata, gat, scalp, urechi, brate si piept. Dureri articulare – articulatiile pot fi rosii, calde si se pot umfla. Artrita lupica afecteaza articulatiile bilateral si in special cele ale mainilor, coatelor, genunchilor si gleznelor. Oboseala – chiar si in forma mai usoara a lupusului, oboseala impiedica pacientul sa isi indeplineasca sarcinile zilnice, fiind in acelasi timp un simptom care preceda aparitia celorlalte. Afectiuni cardiace – bolnavii cu lupus pot dezvolta afectiuni ale inimii precum inflamarea sacului ce inconjoara inima (pericard, pericardita), ce se manifesta prin durere brusca, severa, localizata in partea stanga a pieptului cu iradiere spre gat, spate, umeri sau brate. Afectarea sistemului nervos – majoritatea pacientilor cu lupus prezinta dureri de cap sau pierderi de memorie, cu grad diferit de severitate. Febra – foarte multi dintre bolnavii cu lupus prezinta perioade prelungite de crestere usoara a temperaturii corpului, acesta fiind si simptomul de debut al bolii pentru cei mai multi dintre ei. Modificari ale greutatii corporale – 60% dintre bolnavii cu lupus pierd in greutate; Inflamatia vaselor sanguine (vasculita) – sangerarile pot duce la aparitia unor pete cu dimensiuni variabile, de culoare albastruie sau pete de dimensiuni mici, rosiatice, diseminate pe suprafata pielii sau la nivelul patului unghial. pierderea parului (alopecia) – jumatate dintre bolnavii cu lupus semnaleaza prezenta unor perioade in care apare alopecia; aceasta poate fi in placi sau difuza (pe toate suprafata capului); aceasta pierdere a podoabei capilare nu este permanenta.
Lupusul nu afecteaza fertilitatea femeilor. Totusi, in cazul acutizarilor sau a tratamentului cronic cu corticosteroizi, menstrele devin neregulate, impiedicand femeia sa-si planifice sarcina. Daca femeia doreste o sarcina sau este gravida, este necesar ca aceasta sa consulte un medic.

Mai multe informatii pe Wikipedia.com