articol rezumat, tradus si adaptat de pe WikipediaPurpura alergica sau purpura Schonlein-Henoch sau purpura reumatismala este cel mai frecvent tip de purpura. Apare la copii si la tineri si se asociaza adesea cu alte fenomene alergice (urticarie, eritem, dureri articulare). Boala se datoreaza unui factor alergic – in principal bacterian (infectii streptococice), in secundar medicamentos sau alimentar.

Patogenia alergica este sugerata de perioada de latenta (1 – 3 saptamani) dintre infectia streptococica initiala si aparitia purpurei. Este deci o vasculita de origine imuna, conflictul antigen – anticorp avand loc la nivelul peretelui vascular. in forma acuta – mai frecventa la copii – semnele de boala apar la 2 – 3 saptamani dupa o infectie faringiana, cu febra, purpura, hematurie, dureri articulare si abdominale. in forma cronica – mai frecventa la adulti – se intalnesc infectii cronice (bronsita, prostatita, tuberculoza pulmonara) si purpura care se repeta. Cu timpul, tabloul clinic se aseamana cu cel din lupusul eritematos diseminat.

Simptomatologia generala consta in asocierea unei eruptii purpurice (petesii), localizata in special la membrele inferioare si cu deosebire in jurul genunchilor, cu dureri si tumefactii articulare si dureri abdominale, varsaturi, colici si chiar hemo­ragii intestinale.

Boala debuteaza cu semne infectioase (febra, oboseala, astenie). De obicei lipsesc echimozele si hemoragiile. in forma obisnuita (purpura reumatismala Schonlein) sunt prezente manifestarile articulare si purpurice insotite de febra. Sindromul abdominal se intalneste numai in forma clinica descrisa de Henoch. Examenul de laborator arata in urina, hematurie si in sange, eozinofilie. „Semnul garoului” este uneori pozitiv, V.S.H. este crescuta iar trombocitele sunt normale. Evolutia este in general benigna, desi uneori mai pot aparea complicatii grave, ca ocluzia intestinala sau hemoragia gastrointestinala. Boala dureaza 8 – 10 zile, dar recidivele sunt frecvente, mai ales daca la primul puseu bolnavul nu a respectat repausul la pat.

Mai multe informatii pe Wikipedia.com