articol rezumat, tradus si adaptat de pe WikipediaArtrita psoriazica nu este, in ciuda denumirii care preteaza la confuzii, o boala dermatologica, ci una autoimuna, care afecteaza ligamentele si tendoanele, fascii si articulatii si care poate sa apara chiar si in lipsa componentei tegumentare (psoriazisul clasic). Evolutia bolii se caracterizeza prin remisiuni si episoade de exacerbare a simptomatologiei, iar in unele cazuri se poate ajunge chiar si la artrita mutilanta. Boala poate avea o evolutie grava la un procent dintre pacienti, impunand chiar interventie chirurgicala musculoscheletala pentru rezolvarea complicatiilor si redarea independentei si mobilitatii pacientilor.

Artrita psoriazica poate sa apara fie in completarea taboului clinic al psoriazisului cutanat, fi independent de acesta. Are anumite caracteristici care o aseamana si altor tipuri de artrite: tumefactie locala articulara, durere, redoarea articulara, evolutie cu distructia si deformarea zonei. Artrita psoriazica poate afecta orice parte a corpului se poate localiza la orice articulatie, de la articulatiile mici ale mainii pana la articulatii intervertebrale, iar simptomele sunt variate in intensitate, de la moderate la severe.

Specialistii nu pot sa estimeze cu exactitate care este incidenta de aparitie a artritei psoriazice, insa se pare ca intre 10 – 30% dintre pacientii cu psoraizis cutanat dezvolta si artrita psoriazica. Artrita psoriazica afecteaza mai frecvent rasa caucaziana comparativ cu alte rase. Spre deosebire de alte afectiuni autoimune, barbatii si femeile sunt afectati aproximativ in mod egal.

Artrita psoriazica apare cel mai des intre 35 – 55 de ani, insa poate la fel de bine sa afecteze pacienti mai tineri sau mai in varsta.

Specialistii considera ca artrita psoriazica apare cel mai frecvent la aproximativ 10 ani de la debutul psoriazisului cutanat.

Artrita nu apare decat pe un teren favorizat de psoriazis, chiar daca acesta este mai slab exprimat sau daca acesta apare ca afectare tegumentara dupa debutul artritei. Diagnosticul poate fi stabilit destul de tarziu deoarece boala este asimptomatica pentru o perioada lunga, chiar daca procesul patogen evolueaza la nivel de articulatie.

In unele cazuri chiar si dermatologii trec cu vederea o legatura posibila intre durerile articulare ale pacientilor si artrita psoriazica. In cazul in care boala este lasata netratata din neglijenta sau incorecta diagnosticare, evolutia este grava si are caracter debilitant. Desi in prezent nu exista un tratament curativ al artritei psoriazice, medicina moderna a gasit si alte forme de a ajuta pacientul si de a-i ameliora simptomele. Tratamentul poate astfel sa stopeze sau cel putin sa incetineasca progresia boli, sa inlature durerea si sa creasca per ansamblu, calitatea vietii pacientului.

Simptomele artritei sporiazice sunt asemanatoare cu cele din alte afectiuni reumatologice de natura autoimuna si constau in:

  • Redoare articulara;
  • Durere si tumefactie locala;
  • Cresterea temperaturii locale si inrosirea zonei.

Exista si simptome particulare, care atrag atentia asupra etiologiei (mai ales daca pacientul are si psoriazis cutanat clinic manifest):

  • Durere articulara asimetrica manifestata mai ales la nivelul articulatiilor mici ale mainii si piciorului sau ale genunchiului, cotului;
  • Modificarea articulatiei in aspectul clasic de carnacior (datorita dactilitei);
  • Modificari unghiale: acestea devin friabile, isi modifica aspectul, sunt decolorate. Apar in „pata de ulei”, se ingroasa, se desprind de patul unghial;
  • Dureri localizate de-a lungul coloanei vertebrale, de la gat pana la articulatia sacroiliaca. Pacientul se mobilizeaza mai greu si isi pierde din flexibilitatea miscarilor, nu mai poate intoarce la fel de usor capul, si nici corpul.

Desigur, un procent semnificativ din pacientii cu artrita psoriazica au si semnele si simptomele psoriazisului in sine.

Mai multe informatii pe Wikipedia.com