Artrita reumatoida juvenila (ARJ) pe care o gasim cateodata sub denumirea de artrita juvenila cronica este o boala a copilariei ce duce la inflamarea si edematierea articulatiilor care sunt adesea intepenite si dureroase. ARJ afecteaza aproximativ un copil la 1000 de copii de 16 ani sau sub aceasta varsta.

Exista trei tipuri de ARJ. Fiecare forma se bazeaza pe numarul de articulatii afectate in primele 6 luni de activitate:

  • ARJ pauciarticulara (denumita si oligoartrita) este cel mai frecvent tip, afecteaza aproximativ 60% din toti copii cu ARJ. Aceasta forma are una pana la 4 articulatii afectate
  • ARJ poliarticulara (numita si poliartrita) afecteaza aproximativ 30% din copii cu ARJ. Sunt afectate 5 sau mai multe articulatii
  • ARJ sistemica afecteaza 10% dintre copii cu ARJ. Aceasta forma prezinta simptomatologie generalizata ca febra, urticarie ce apar inainte de afectarea articulara. ARJ poate afecta orice numar de articulatii.

Spre deosebire de adultii cu artrita reumatoida, majoritatea copiilor cu ARJ nu au o boala pe termen lung sau handicap si vor avea o viata de adult sanatoasa. Pentru a reflecta acest prognostic bun de obicei, un numar din ce in ce mai mare de experti internationali nu mai folosesc termenul „reumatoid” pentru a descrie aceasta boala. ARJ se refera acum la artrita juvenila idiopatica (ARI), idiopatic insemnand de cauza necunoscuta.

Simptome:
Cele mai frecvente simptome ce sunt prezente in toate formele de artrita juvenila reumatoida sunt:

  • durere articulara si edeme ce apar si dispar dar adesea sunt persistente
  • redoarea articulara (rigiditatea, limitarea miscarilor articulare) ce dureaza mai mult de o ora in timpul diminetii
  • iritabilitate, refuzul de a umbla sau protejarea articulatiei. Parintele observa copilul schiopatand sau ca evita sa foloseasca unele articulatii
  • adesea apar modificari neprevazute ale simptomelor, de la perioade fara simptome (remisiuni) la perioade cu simptomatologie accentuata (pusee).

Desi durerea este un simptom comun al AJR un copil e posibil sa nu o identifice ca fiind o problema. Copilul poate fi mai nelinistit in prezenta simptomelor ca rigiditatea articulatiilor si sa le descrie mai bine. Unii specialisti sunt de parere ca unii copii nu-si exprima sau identifica durerea datorita aversiunii fata de procedurile medicale.

Simptomele asociate variaza in functie de tipul de ARJ pe care il are copilul.

Afectarea vederii nu se soldeaza cu simptome precoce inainte de pierderea permanenta a vederii. Din acest motiv este foarte important pentru la un copil cu ARJ consultul oftalmologic pentru identificarea afectarii precoce a vederii astfel incat tratamentul sa se inceapa inainte de aparitia problemelor de vedere. Daca simptomatologia este prezenta poate include: vedere in ceata, durere persistenta, ochi rosii, sensibilitate la lumina si pierderea vederii.

Perioadele febrile din cauza ARJ ajung in mod caracteristic la 39.4C pana la 41.1C, o data pana la doua episoade pe zi cu o scadere pana la normal intre pusee.

Urticaria data de ARJ este punctata, fara relief si uneori de culoare rosu sters sau roz si poate fi asociata cu febra. Poate erupe pe trunchi, fata, palme, plante (talpi) si axile. Urticaria apare si dispare si poate aparea seara tarziu sau dimineata devreme. Poate aparea de asemenea dupa bai fierbinti sau prin frecare sau scarpinare a pielii.
Alte afectiuni cu simptome similare ARJ sunt durerile cu intensitate crescatoare, suprasolicitarea, accidentarea, infectiile oaselor printre altele. Multe afectiuni pot da dureri si redoare articulara la copii. Cel mai frecvent durerea articulara ocazionala este corelata cu un accident sau cu factori agravanti ca solicitarea exagerata in sport. ARJ este o cauza relativ rara a acestor simptome.

Unii copii au forme de artrita cronica care sunt similare si totusi diferite de artrita reumatoida juvenila. Aceste afectiuni numite spondilartropatii nu sunt subiectul acestui articol. Exemple de spondilartropatii sunt spondiloza anchilozanta, sindromul Reiter si artrita psoriazica.

Mai multe informatii pe Wikipedia.com