articol rezumat, tradus si adaptat de pe Wikipedia

Polimialgia reumatica este o afectiune relativ comuna de etiologie necunoscuta. Este caracterizata de mialgia coapsei proximale si a umarului cu redoare matinala care se mentine peste o ora. Aproximativ 15% dintre pacientii cu polimialgie reumatica dezvolta arterita cu celule gigant si 50% dintre cei cu arterita cu celule gigant prezinta asociat polimialgie reumatica.

Polimialgia reumatica are o evolutie limitata pentru citeva luni pina la 5 ani. Pacientii netratati prezinta stare de discomfort si rau general. Boala nu este asociata cu complicatii severe. Pacientii tratati cu corticosteroizi sunt la risc de efecte secundare a terapiei de lunga durata. Recaderile sunt frecvente si apar la 25% dintre pacientii tratati. Toti pacientii sunt la risc pentru arterita cu celule gigant.

Cu tratament adecvat rata de supravietuire este similara cu cea a persoanelor neafectate de aceiasi virsta. polimialgia reumatica este autolimitanta si remite in 1-3 ani. Pacientii netratati prezinta o calitate net inferioara a vietii.

Semne si simptome
Incidenta creste cu inaintarea in virsta. Polimialgia reumatica afecteaza rar persoanele sub 50 de ani. Virsta medie de diagnostic este 72 de ani. Pacientii au o stare de sanatate buna la debutul bolii, iar 50% dintre pacienti au un debut brusc. La cei mai multi centura scapulara este prima care devine simptomatica. Soldul sau gitul sunt afectate de asemeni la debut. La prezentare simptomele pot fi unilaterale dar devind bilaterale in citeva saptamini.

Mai multe informatii pe Wikipedia.com