articol rezumat, tradus si adaptat de pe Wikipedia

Sindromul Behcet este o boala multisistemica, cronica, caracterizata prin ulceratii bucale, genitale si leziuni oculare. La unele persoane apare si artrita, probleme ale pielii, inflamatii ale tractului gastrointestinal, creier si maduva spinarii.

Boala a fost descoperita de doctorul Hulusi Behcet in 1973, un dermatolog din Turcia.

Aceasta este comuna in estul mijlociu, Japonia si tarile asiatice, sindromul afecteaza mai mult barbatii, si tinde sa se dezvolte mai ales in a doua – a treia decada a vietii, dar poate fi intilnita si la alte virste.

Cercetatorii nu cunosc inca cauzele acestei boli, se crede ca factori genetici si de mediu inconjurator ar putea avea un rol important in declansarea acesteia.

Se stie doar ca majoritatea simptomelor se datoreaza unei inflamatii a vaselor de singe, dar nu se cunoaste cauza. Boala nu este contagioasa, adica nu se transmite interuman.

Cauze

Inflamatia: majoritatea simptomelor sindromului Behcet sunt cauzate de inflamatia vaselor de singe.Inflamatia este o caracteristica a organismului atunci cind este atacat si este marcata de urmatoarele semne:

  • edematiere
  • roseata
  • durere
  • caldura locala.

Doctorii cred ca o reactie autoimuna ar cauza inflamatia vaselor sanguine, dar nu stiu ce o declanseaza.In conditii normale sistemul imun protejeaza corpul de infectii si boli inlaturind substantele daunatoare straine, cum ar fi germenii care patrund in corp. Intr-o reactie autoimuna, sistemul imun greseste si ataca elemente proprii organismului.

Mai multe informatii pe Wikipedia.com