articol rezumat, tradus si adaptat de pe Wikipedia

Fibromialgia debuteaza tipic la adultii tineri sau de virsta mijlocie, femei ca durere difuza, redoare, oboseala, somn intrerupt si dificultati cognitive acompaniate frecvent de simptome organice multiple inexplicabile, anxietate si depresie cu afectarea efectuarii activitatilor fizice zilnice.
In trecut fibromialgia era definita drept o boala psihologica datorita absentei semnelor clinice la examenul fizic si a testelor de laborator si imagistice. Multi medici inca nu accepta fibromialgia ca o boala de sine statatoare. Totusi studiile recente si investigatiile clinice au clarificat bazele neurofiziologice pentru fibromialgie conducind la o noua clasificare ca sindromul sensibilitatii centrale. Astazi fibromialgia este considerata o afectiune neurosenzoriala caracterizata in parte de anomaliile sistemului nervos central in procesarea durerii. Cresterea intelegerii bazelor biologice ale fibromialgiei au condus la noi terapii farmacologice pentru aceasta conditie.

Clinic fibromialgia reprezinta mai mult decit durere larg raspindita. Aceasta se suprapune partial peste alte sindroame de sensitivitate centrala: sindromul oboselii cronice, sindromul intestinului iritabil, sindromul durerii pelvine cronice/dismenoreea primara, durerea articulatiei temporomandibulare, migrene, afectiuni ale stressului posttraumatic, miscari periodice ale membrelor, sindromul picioarelor nelinistite, cistita interstitiala, sindroame de durere regionala si modificari ale comportamentului cu anxietate.
Dezvoltarea fibromialgiei implica elemente de vulnerabilitate: sexul feminin, genetica, abuz sau alte experiente traumatizante in copilarie cind creierul inca se dezvolta si stress sau distress persistent. Predictorii progresiei durerii acute la durere cronica sunt nivel ridicat al anxietatii si distressului, remiterea lenta a durerii si istoric de trauma.

Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii defineste durerea drept “o experienta senzoriala si emotionala neplacuta asociata cu distructie tisulara actuala sau potentiala sau descrisa in termenii unei astfel de distructii”. Implicit exista teama asociata durerii care poate fi triviala sau profunda. Neurofiziologic experienta dureroasa deriva dintrun complex de interactiuni senzatii-perceptii implicind procesarea simultana a stimulilor nociceptivi de la maduva spinarii spre multiple regiuni cerebrale.

Durerea la pacientii cu fibromialgie deriva in parte din scaderea generalizata a perceptiei durerii, reflectind discriminarea unei calitati nociceptive fata de una nonnociceptiva (atingere, caldura, frig) si in functie de toleranta la durere, reflectind respingerea unor stimuli durerosi mai puternici. Aceste fenomene pot fi demonstrate clinic prin dolometrie sau testarea senzoriala cantitativa folosind presiunea, caldura, frigul sau electricitatea drept stimuli. La baza acestor modificari sta procesarea alterata a stimulilor nociceptivi in creier.
Fibromialgia este o boala cronica cu recaderi. Se raporteaza pina la 10 vizite pe an a pacientilor la medic datorita durerii. Oboseala si durerea cronica in fibromialgie creste riscul de sindrom metabolic. Aproximativ o treime dintre pacientii cu fibromialgie raporteaza modificarea serviciului. Unii scurteaza ziua de lucru sau isi schimba serviciul cu unul mai putin stressant sau cu mai putina responsabilitate. Pacientii raporteaza imposibilitatea de a atinge un nivel educational superior sau al carierei.

Boala nu are tratament curativ. Se indica evitarea factorilor stresanti. Durerea nociceptiva profunda poate raspunde la analgezice, terapie psihologica, strategii de relaxare, exercitii aerobice. Caldura, masajul si alte tratamente sunt utile. Durerea difuza si regionala este ameliorata de strategii precum sauna, baile calde si dusurile, noroiul cald si masajul. Dispozitivele de autostimulare electrica usoara in zonele dureroase prezinta beneficii.

Fibromialgia nu este amenintatoare de viata, deformanta sau o boala progresiva. Simptomele fibromialgiei sunt variabile. Fara un diagnostic corect si tratament pacientul poate avea iluzia progresarii bolii. Aceasta este mediata de deprivarea de somn.

Semne si simptome in fibromialgie
Desi este considerata o afectiune a femeilor de 20-50 de ani, fibromialgia este observata si la populatia pediatrica, mai ales la adolescenti si la persoanele in virsta. Fibromialgia la copii raspunde la combinatii intre psihoterapie, exercitii, tehnici de relaxare, farmacoterapia nu este indicata in general. Fibromialgia debuteaza tipic la adultii tineri sau de virsta mijlocie, femei ca durere difuza, redoare, oboseala, somn intrerupt si dificultati cognitive acompaniate frecvent de simptome organice multiple inexplicabile, anxietate si depresie cu afectarea efectuarii activitatilor fizice zilnice.

Durerea in fibromialgie
La pacientii cu fibromialgie durerea radiaza difuz de la scheletul axial pe zone largi ale corpului, implicind predominant muschii si articulatiile musculoscheletale, dar si articulatiile, fiind descrisa drept arzatoare, mizerabila, insuportabila. Durerea poate fi si multifocala si poate prezenta caracter migrator.

Oboseala si tulburarile somnului
Sunt universale la indivizii cu fibromialgie. Cei mai multi pacienti cu fibromialgie intrunesc criteriile pentru sindromul oboselii cronice.

Tulburarile cognitive asociate fibromialgiei
Pot fi simptomele primare ale fibromialgiei, reflectind afectarea memoriei episodice si semantice echivalenta cu 20 de ani de imbatrinire. Simptomele cognitive asociate cu fibromialgia sunt exacerbate prin durere, anxietate si lipsa somunlui.

Alte conditii asociate cu fibromialgia:

  • fluctuatiile greutatii
  • simptomele alergice: congestia nazala, hipersensibilitatea la mirosuri, zgomote, lumina puternica si medicamente
  • durerea regionala incluznoncardiaca precordiala, dispepsia, cefalea, crampele abdominale, durerea temporomandibulara, durerea pelvina cronica
  • sincopa si ameteli, tahipenee, sindrom urinar feminin.

Aceasta se suprapune partial peste alte sindroame de sensitivitate centrala: sindromul oboselii cronice, sindromul intestinului iritabil, sindromul durerii pelvine cronice/dismenoreea primara, durerea articulatiei temporomandibulare, migrene, afectiuni ale stressului posttraumatic, miscari periodice ale membrelor, sindromul picioarelor nelinistite, cistita interstitiala, sindroame de durere regionala si modificari ale comportamentului cu anxietate.

Mai multe informatii pe Wikipedia.com