articol rezumat, tradus si adaptat de pe Wikipedia

Durerile de spate sunt una dintre principalele probleme ale varstei adulte – si o sursa de neplaceri continue pentru multe persoane. Importanta durerilor de spate consta si in faptul ca, cel putin o data in viata, fiecare dintre noi simtim un disconfort dorsal.
Durerile de spate pot fi situate fie in regiunea superioara, fie in cea de mijloc sau in zona lombara. Uneori, disconfortul se poate extinde si la nivelul soldurilor sau al picioarelor. Spatele este format dintr-un sistem complex de oase, ligamente, articulatii, muschi si nervi, iar durerile resimtite pot fi cauzate de o problema la nivelul oricarui element.
Cel mai comun tip de durere de spate este cel din zona de jos. Acest fapt este cauzat de presiunea majora la care este expusa aceasta regiune de fiecare data cand o persoana sta jos sau ridica ceva. De asemenea, aceasta zona poate fi cel mai des accidentata.

Iata unele dintre cauzele durerilor de spate:

  • cel mai obisnuit motiv este reprezentat de o luxatie a spatelui, adica o mica ruptura la nivelul muschilor sau ligamentelor spatelui. Ea este adesea provocata de o miscare brusca sau gresita, ori de ridicarea unui obiect greu. Totusi, de cele mai multe ori, persoanele care reclama astfel de dureri nu isi pot aminti un incident anume care sa le fi provocat.
  • o musculatura a spatelui prost intretinuta este o alta cauza relativ frecventa.
  • alte cauze ale durerii pot fi, de asemenea, tensiunea musculara sau spasmele muschilor; si ligamentele pot fi o sursa de probleme.

Durerile de spate pot fi:

  • acute: dureri puternice care dureaza putin, cateva zile sau cateva saptamani.
  • cronice: dureri care dureaza mai mult de trei luni sau dureri care se opresc si revin.

Statisticile arata ca, prin tratamente simple, 90% din cei cu dureri acute se simt mult mai bine in timp de o luna, iar 60% din ei se refac dupa numai o saptamana. Chiar si unele dureri severe, cauzate de hernia de disc, se amelioreaza in 6 saptamani, cand discurile iesite in afara incep sa dea inapoi. In mod fericit, in majoritatea cazurilor acute se vad imbunatatiri foarte rapide – uneori in cateva zile, dar nu mai mult de cateva saptamani. Doar in 5% din aceste cazuri durerea persista, devenind cronica.

Mai multe informatii pe Wikipedia.com