Sindromul Felty este o conditie patologica potential periculoasa asociata cu artrita reumatoida seropozitiva. Este caracterizat de triada artrita reumatoida, splenomegalie si granulocitopenie. Desi multi pacienti cu sindrom Felty sunt asimptomatici, unii dezvolta infectii severe secundare granulocitopeniei.

Sindromul Felty afecteaza 1-3% dintre pacientii cu artrita reumatoida, iar artrita reumatoida apare la 1% din populatie. Prevalenta adevarata a sindromului nu poate fi stabilita datorita caracterului asimptomatic.

Sindromul Felty este rar la copii. Prevalenta sindromului a scazut prin folosirea antireumaticelor potente. Sindromul Felty este comun la rasa alba si neobisnuit la negrii. Antigenul leucocitar uman DR4 marcheaza artrita reumatoida agresiva si manifestari extra-articulare frecvente, fiind asociat cu sindromul Felty.

Desi numerosi indivizii cu sindrom Felty sunt asimptomatici, altii progreseaza si dezvolta infectii amenintatoare de viata. Infectiile pielii si pulmonare sunt frecvente. Nivelul dizabilitatii prin artrita reumatoida, alaturi de imunosupresia determinata de antireumatice si sindromul Felty influenteaza mortalitatea si morbiditatea acestor pacienti. Sindromul Felty este mai frecvent intre decada a cincea si a saptea de viata. Conditia este asociata cu o evolutie de 10 ani a artritei reumatoide. Barbatii sunt afectati de sindrom mai timpuriu decit femeile.

In sindromul Flety se poate controla artrita reumatoida. Terapia imunosupresiva pentru aceasta amelioreaza granulocitopenia si splenomegalia, reflectind faptul ca sindromul Flety este o boala mediata imun. Cele mai multe medicamente traditionale ale artritei reumatoide sunt utile si in sindromul Flety.

Semne si simptome asociate sindromului Felty

Sindromul Felty este mai frecvent intre decada a cincea si a saptea de viata. Conditia este asociata cu o evolutie de 10 ani a artritei reumatoide. Barbatii sunt afectati de sindrom mai timpuriu decit femeile.

Cele doua conditii sunt despartite ca debut de numerosi ani. Ocazional artrita reumatoida si sindromul Felty apar simultan. Manifestarile extra-articulare ale artritei reumatoide: nodulii reuumatoizi, pleuropericardita, vascultita, neuropatia periferica, episclerita, sindrom Sjogren, adenopatia, ulcerele pielii sunt mai frecvente la pacientii care dezvolta sindrom Felty.

Pacientii cu sindrom Felty acuza simptome de boala inflamatorie articulara moderata determinata de sinovita. Anamneza pacientului arata o perioada lunga de boala articulara activa si agresiva.
Pacientii cu sindrom Flety prezinta infectii bacteriene ale pielii si tractului respirator. Un nivel agresiv al imunosupresiei directionata de artrita reumatoida de fond contribuie la succeptibilitatea la infectii. Pacientii pot prezenta durere in cadranul abdominal sting initiata de infarctele splenice sau distensia capsulara.

Mai multe informatii pe Wikipedia.com